February 9, 2015 Yannis Kostavaras 0 comments

Κοντινό πλάνο στους αφανείς ήρωες της νυχτερινής Αθήνας

Άρθρο απο Naftemporiki.gr

Έκθεση φωτογραφίας «After hours [12:01 – 05:59]», στο Booze.

 

Νύχτα στην Αθήνα. Αφανείς ήρωές της, οι μεταμεσονύκτιοι εργάτες, που οι καρδιές τους ψιθυρίζουν βαθιά και τα χέρια τους δουλεύουν βαριά. Ξάγρυπνοι φωνακλάδες, υπομονετικοί, αλλά και κουρασμένοι. Όταν οι άλλοι ονειρεύονται, αυτοί προσπαθούν να ζήσουν και κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους.

Καταγράφοντας την κούραση, τη δημιουργία, τη χαρά και τον μόχθο απλών καθημερινών ανθρώπων που εργάζονται σκληρά μέσα στη νύχτα, για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ζωής του σήμερα, ο Γιάννης Κωσταβάρας και ο Παύλος Τσίγκας παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας «After hours [12:01 – 05:59]», η οποία εγκαινιάζεται στο Booze Cooperativa, την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου, στις 9 το βράδυ, με παράλληλη παρουσίαση του ομότιτλου λευκώματος, από τον Καθηγητή φωτογραφίας Βασίλη Γεροντάκο. Τα έργα της έκθεσης θα διατίθενται σε 5 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα από τους καλλιτέχνες και μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

 

02:44 PERAMA  04:13 PSIRI  05:56 RIZOUPOLI

Μετά από 5 μήνες νυχτερινής περιπλάνησης

Η έκθεση – που θα διαρκέσει έως τις 25 Ιανουαρίου, με ελεύθερη είσοδο – αποτελεί ένα διαφορετικό φωτογραφικό οδοιπορικό, που απεικονίζει τη νυχτερινή εργασία της σημερινής Αθήνας, μέσα από 33 έγχρωμες και 16 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι οποίες «αιχμαλώτισαν» πρόσωπα και καταστάσεις, από τις 12:01 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5:59 τα χαράματα.

Ύστερα από 5 μήνες νυχτερινής περιπλάνησης, το υλικό αυτό παρουσιάζεται στην έκθεση, απεικονίζοντας έναν ταξιτζή στο Μαρούσι, εργάτες στα πιεστήρια εφημερίδων στο Κορωπί, αγοραπωλησίες στην Ιχθυόσκαλα, χασάπηδες στου Ρέντη, ζυμώματα στου Ψυρρή, λουλούδια στη Ριζούπολη. Όλα αυτά αποτυπώνονται ρεαλιστικά και στο 68σέλιδο φωτογραφικό λεύκωμα, το οποίο θα πωλείται κατά τη διάρκεια της έκθεσης και απο την ιστοσελίδα www.jkostavaras.gr

 

IMG_0033    IMG_0035

Όταν ο περισσότερος κόσμος κοιμάται ή διασκεδάζει

Έμπειρος μοντέρ, με πάνω από 1.200 διαφημιστικά spot, 4 ταινίες μεγάλου μήκους, 3 ταινίες μικρού μήκους και μερικά video clip στο ενεργητικό του, ο Γιάννης Κωσταβάρας αναφέρει χαρακτηριστικά για την έκθεση:

«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το project, ύστερα από μια δική μου επίσκεψη στην κεντρική αγορά του Ρέντη, στις αρχές του 2014. Ήταν εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει στις 3:00 τη νύχτα, όταν ο περισσότερος κόσμος κοιμάται ή διασκεδάζει. Άνθρωποι και εμπορεύματα μαζί, ανθρώπινες σιλουέτες πάνε κι έρχονται στο μισοσκόταδο, παραγγελίες γράφονται στο πόδι… ένας εργασιακός οργασμός! Πρωταρχικός μας στόχος ήταν να υμνήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, αυτούς τους άσημους ήρωες».

 

 

Leave a Reply

twenty − ten =

error: Content is protected !!